Ja w mediach

Dlaczego zdrowa dieta powinna być uboga w sól?

Sól jest bogatym źródłem sodu, który jest niezbędnym do życia pierwiastkiem. Impulsy nerwowe i transport różnych związków wgłąb komórek nie byłby możliwy bez tego pierwiastka. Dlaczego więc powinniśmy ograniczać spożycie soli?

Czytaj więcej...

Wiosenne warzywa na naszym stole

W maju warzywniaki zapełniają się nowalijkami. Wyczekiwane całą zimę wreszcie mogą trafić do naszego menu. Oto wiosenne bomby witaminowe!

Czytaj więcej...

4 fakty o orkiszu

Orkisz jest najstarszą odmianą pszenicy. Początki uprawy datuje się w czasach epoki kamiennej. Wszelkie źródła dotyczące orkiszu na jakie natrafili badacze opisują to zboże jako pokarm nadający siłę. Za co dziś cenimy zboże przodków? Przyjrzyjmy się uważnie.

Czytaj więcej...

Nadwaga czy otyłość?

Choć to może wydawać się niewiarygodne to w rozwoju naszej cywilizacji dobrnęliśmy do punktu, w którym więcej jest ludzi otyłych niż niedożywionych.

Czytaj więcej...

Mądre odchudzanie czyli kilka słów o motywacji

Najczęstszym powodem przejścia na dietę jest chęć odchudzenia. Same chęci to jednak za mało. Inaczej nie byłoby tak wielu różnych diet, książek o odchudzaniu i poradni psychodietetycznych. Otóż ważna jest motywacja, czyli to co naprawdę nami kieruje.

Czytaj więcej...

Kiszonki - wzmacniaj organizm!

Jesień - poza zmienną pogodą, bogactwem kolorów i rozmaitością skarbów, jest również czasem przygotowywania przetworów na zimę. Tradycyjne zapełnienie słoiczków z warzywami octową zalewą pozbawia ich wartościowych składników. Zamiast tego zrób kiszonki!

Czytaj więcej...

Jedzenie przed snem

Jedzenie obfitych posiłków na noc nie jest najlepszym pomysłem - to powinniśmy już wiedzieć. Są jednak produkty wyjątkowo niekorzystnie wpływające na sen.

Czytaj więcej...

Dieta na dobry nastrój

Przygotowując posiłki dbamy o to żeby były pełnowartościowe - zwracamy uwagę na wartości odżywcze, coraz częściej świadomie czytamy etykiety. Ale czy wiecie, że to co jemy może wpływać na nasz nastrój?

Czytaj więcej...

Naturalnie wzmacniaj odporność - zakwas z buraków

Nasze ciało stale toczy walki z licznymi drobnoustrojami. Odpowiedzialny za to jest układ odpornościowy - w odpowiednich sytuacjach uruchamia obronne mechanizmy, identyfikuje i likwiduje zagrożenia. Chorujemy, kiedy dochodzi do zaburzeń w układzie odpornościowym. Najczęściej system zawodzi w wyniku powracających infekcji lub stosowanych środków farmaceutycznych. Układ immunologiczny można wzmacniać dietą! Jednym w produktów stymulujących naszą odporność jest zakwas z buraków.

Czytaj więcej...

Co warto wiedzieć o rybach?

Ryby cenimy ze względu na zawarte w nich witaminy, łatwo przyswajalne białko i kwasy omega-3. Chętnie sięgamy po nie zwłaszcza jako zamiennik mięsa. Czy zawsze jest to zdrowszy zamiennik? Jakie ryby kupować, na co zwracać uwagę i jak je przyrządzać?

Czytaj więcej...

Najgorsze śniadanie dla dziecka

Już chyba wszyscy dobrze wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Kierując się tą zasadą rodzice nie wypuszczają dziecka do szkoły z pustym brzuszkiem. Ale czy zawsze to śniadanie jest dobre dla dziecka? Czy może przyniesie więcej szkody niż pożytku?

Czytaj więcej...

Warzywa zielonolistne - warto je jeść!

Warzywa zielonolistne to nasi sprzymierzeńcy prosto z przyrody. Są naturalnym środkiem profilaktycznym chroniącym nas przed wieloma chorobami i wyjątkowo skutecznym lekarstwem.

Czytaj więcej...

Niestrawność - 5 grzechów głównych przy świątecznym stole

Święta Wielkanocne to czas radości, nadziei i... jedzenia. Po okresie postu zasiadamy do suto zastawionego stołu, a zdrowy rozsądek często nie zasiada z nami.

Czytaj więcej...

Dieta w niewydolności nerek

Szacuje się, że 4 miliony Polaków cierpi na przewlekłą niewydolność nerek. Te dane mogą być zaniżone, gdyż choroba często występuje w postaci utajonej. W procesie leczenia niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Kiedy pojawiają się problemy z nerkami i jak dieta może wspomóc chorego w powrocie do dobrego samopoczucia?

Czytaj więcej...

Dieta dla dziecka po chorobie

Czas wzmożonych infekcji - jesienno-zimowy i wiosenny, nieuchronnie wiąże się z licznymi przeziębieniami i chorobami zwłaszcza u dzieci. Jak wspomagać ich organizm w walce z drobnoustrojami i w rekonwalescencji?

Czytaj więcej...

Antyoksydanty - cenne związki dla organizmu

Kiedy w organizmie dochodzi do zaburzenia równowagi między procesami utleniającymi a działaniem związków przeciwutleniających istnieje ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Jak temu zapobiegać?

Czytaj więcej...

Błędy śniadaniowe

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To jedna z prawd podstawowych, którą... nagminnie lekceważymy. O tym, dlaczego śniadanie jest takie ważne, jakie błędy popełniamy najczęściej oraz o kilku śniadaniowych faktach i mitach opowie Alina Olczak – psychodietetyczka z poradni Back to Shape.

Czytaj więcej...

Jak się NIE odchudzać

Chcemy schudnąć, bo chcemy zadbać o zdrowie, a jeszcze częściej – bo się sobie nie podobamy. Niestety, zwykle początkowe, racjonalne podejście do odchudzania kończy się przedziwnymi dietami, nie zawsze skutecznymi i zdrowymi. Dlaczego tak się dzieje?

Czytaj więcej...

10 pytań do dietetyka. Dlaczego warto się do niego wybrać?

Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać? Zmienić dietę, bo dotychczasowa źle wpływa na Twoje samopoczucie? A może po prostu złapałaś parę zbędnych kilogramów i chcesz się ich szybko pozbyć.

Czytaj więcej...

Nadwaga u dzieci

Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że 22% dzieci w wieku szkolnym w Polsce ma nadwagę. Liczba dzieci z nadwagą i wynikającymi z niej wszystkimi konsekwencjami zdrowotnymi rośnie lawinowo.

Czytaj więcej...
X

Formularz kontaktowy