Antyoksydanty – cenne związki dla organizmu

Kiedy w organizmie dochodzi do zaburzenia równowagi między procesami utleniającymi a działaniem związków przeciwutleniających istnieje ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Jak temu zapobiegać?

Okazuje się, że jedynym skutecznym sposobem zapobiegającym wystąpieniu schorzeń wynikających z utleniania jest odpowiednia dieta bogata w antyoksydanty czyli związki przeciwutleniające. Antyoksydanty mają niezwykłą zdolność wiązania wolnych rodników zanim dojedzie do uszkodzenia przez nie zdrowych komórek. Wolne rodniki atakują i uszkadzają komórki jeżeli nie są neutralizowane przez antyoksydanty. Naukowcy łączą działanie wolnych rodników z powstawaniem nowotworów, schorzeń kardiologicznych, miażdżycy, zaćmy, cukrzycy i wielu innych chorób.

Dobra wiadomość – żywność pochodzenia roślinnego, a w szczególności warzywa i owoce są bogatym źródłem antyoksydantów. Jedząc 5 porcji warzyw i owoców dziennie jesteśmy w stanie skutecznie przeciwdziałać wolnym rodnikom. Wystarczy dołączyć do swojej codziennej diety pomidory, brokuły, cebulkę, marchew, paprykę, sałatę, szpinak, dynię, cukinię, maliny, jagody, truskawki, morele, jabłka – dowolne warzywa i owoce, takie jakie lubimy najbardziej, a zwłaszcza pestkowe i jagodowe. Co ciekawe mrożenie pozwala zachować prawie wszystkie przeciwutleniacze, pasteryzacja powoduje utratę około 10% tych związków, natomiast suszenie obniża zawartość antyoksydantów prawie o połowę!

Przy okazji przeciwutleniacze wzmocnią system odpornościowy, uszczelniając naczynia krwionośne zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i hamując proces „sklejania” płytek krwi zapewniają odpowiedni jej przepływ.

Warto pamiętać o szczególnie korzystnym działaniu antyoksydantów komponując posiłki. W sumie niewielkim nakładem jesteśmy w stanie skutecznie wspomagać nasz organizm. Oczywiście wraz z wprowadzeniem antyoksydantów w postaci warzyw i owoców musi iść ogólna rozwaga w podejściu do żywienia – ograniczenie mięsa i produktów zwierzęcych, ograniczenie cukru jedynie do naturalnie występujących węglowodanów w warzywach, owocach czy kaszach, całkowita eliminacja śmieciowego jedzenia, przetworzonego, produktów sztucznie konserwowanych czy barwionych.

X

Formularz kontaktowy