Naturalnie wzmacniaj odporność – zakwas z buraków
Artykuł ukazał się na przepisy-dla-dzieci.pl
Nasze ciało stale toczy walki z licznymi drobnoustrojami. Odpowiedzialny za to jest układ odpornościowy – w odpowiednich sytuacjach uruchamia obronne mechanizmy, identyfikuje i likwiduje zagrożenia. Chorujemy, kiedy dochodzi do zaburzeń w układzie odpornościowym. Najczęściej system zawodzi w wyniku powracających infekcji lub stosowanych środków farmaceutycznych. Układ immunologiczny można wzmacniać dietą! Jednym w produktów stymulujących naszą odporność jest zakwas z buraków.
Buraki są warzywem bogatym w liczne witaminy – głównie A, C i witaminy z gruby B. Dobrze przyswajalne żelazo, potas, wapń, kwas foliowy i magnez sprawiają, że spożywanie buraków jest zalecane przy leczeniu niedokrwistości, anemii i w rekonwalescencji po wielu chorobach, również po kuracjach onkologicznych. Wykazują działanie antyoksydacyjne czyli przeciwutleniające – usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników uszkadzających błony komórkowe, zapobiegają rozwojowi chorób. Jednak tradycyjne przygotowanie buraków – tartych, na ciepło, często zasmażonych – powoduje, że tracą one wiele swoich cennych właściwości, a z dodatkiem tłuszczu, mąki czy skwarek w ogóle przestają być sprzyjające organizmowi.
Niedocenianym i nieco zapomnianym produktem z buraków jest zakwas. Tradycyjny zakwas z buraków wykorzystywany jest do wigilijnego barszczu, ale surowy zakwas możemy spożywać dowolnie przez cały rok. Jego wyjątkowo korzystne działanie na organizm, wzmacniające, chroniące i regenerujące sprawia, że na stałe powinien zagościć w naszych kuchniach. Bez ograniczeń mogą go pić zarówno dorośli jak i dzieci.
Produkt nie jest poddawany obróbce cieplnej, więc wszystkie składniki odżywcze zawarte w burakach plus pożyteczne bakterie powstałe w wyniku fermentacji trafiają wprost do organizmu i oddziałują z całą swoją mocą. Dzięki temu zakwas z buraków jest tak niezwykle cennym produktem. Oczyszcza krew, wpływa na zwiększenie liczby czerwonych krwinek i dzięki temu skutecznie wspiera leczenie niedokrwistości. Wykorzystywany jest w przypadkach anemii, ogólnego osłabienia, przeziębieniu czy po leczeniu antybiotykami. Odkwasza organizm, wspiera pracę nerek i oczyszcza organizm. Jako naturalny probiotyk wzmacnia układ odpornościowy i stymuluje go do efektywnego działania poprawiając tym samym odporność organizmu.
Warto więc wprowadzić zakwas z buraków do codziennej diety, zwłaszcza, że jego przygotowanie nie jest skomplikowane i czasochłonne.
Oto przepis. Potrzebujemy duży słoik, buraki, czosnek, liście laurowe, sól, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kawałek razowego chleba. Warto wykorzystać buraki ekologiczne lub z wiarygodnego źródła. Warzywa nie powinny być pryskane. W przypadku skórki z razowca musimy mieć pewność, że chlebek był przygotowany w stu procentach na mące żytniej i na prawdziwym żytnim zakwasie, bez drożdży i polepszaczy. Inaczej skórka zamiast pomóc to popsuje cały proces fermentacji. Jest to opcjonalny dodatek – przyspieszy ferment, ale bez niego zakwas również wyjdzie, choć potrwa to nieco dłużej. Przygotuj zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Obrane i opłukane buraki pokrój w plasterki lub małe kawałki. Obierz czosnek. Do słoika wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziarenka pieprzu do 3/4 wysokości słoika. Całość zalej zalewą. Przykryty czystą ściereczką słój należy pozostawić w temperaturze pokojowej na około 5 dni. Po 2-3 dniach w słoju pojawią się bąbelki – to naturalny proces fermentacyjny tak samo jak piana na wierzchu. Całość można przemieszać czystą łyżką. Po pięciu dniach zakwas powinien być gotowy – ciemny, bordowy, przejrzysty, lekko winny, słono-słodki-cierpko-kwaśny. Cała moc buraków i fermentu! Płyn przelej do czystego naczynia i trzymaj w lodówce. Można pić dowolną ilość.